Szakmár :: Üdvözöljük weboldalunkon!

Szórakozás

Művelődési Ház

6336 Szakmár, Erzsébet u. 1.

Tel.:06 78 475-440

E-mail: szakmarkonyvtar@gmail.com

Pertics Csilla

Nyitva tartás:

Hétfő:         8:00-11:00 és 13:00-17:00

Kedd:                                    13:00-17:00

Szerda:       9:00-11:00 és 13:00-16:00

Csütrötök:  9:00-11:00 és 13:00-16:00

Péntek:                                 13:00-19:00

Szombat:    9:00-12:00

Művelődési ház kihasználtsága nem túl jó, de ez országosan jellemző. A néptáncosok itt tartják próbáikat, helyet ad iskolai rendezvényeknek, itt működika nyugdíjas egyesület. Mivel a községre túlnyomórészt mezőgazdasági tevékenység jellemző, a falugazdász segíti a kistermelők adminisztrációs munkáját, és Ö is ott tartja fogadó napjait. Teleház működik, amely szintén a házban kapott helyet, ezzel is közelebb juttatja a község lakosságát az információ áradathoz. Továbbra is a művelődési ház ad helyet a községi óvodai és iskolai rendezvények zömének. Itt kerül megrendezésre az alsó tagozatosok karácsonyi szavalóversenye, karácsonyi műsora, a tanévzáró és ballagás, az óvodai évzáró. Itt zajlanak az esküvők, de itt kap helyet a véradás évi három alkalommal, taggyűlések, vásárok és termékbemutatók is.

A könyvtár alapítási éve 1965. 1991 és 2010 között az Általános Iskola épületében működött, 2010 októberétől a művelődési házban. A könyvtár szerepe mára megváltozott, szinte modern szolgáltatóüzemmé vált. Feladata a felhasználók széles körű információs szükségleteinek kielégítésén kívül, a művelődés és a szórakoztatás támogatása és az ehhez szükséges dokumentumok, információk beszerzése, gyűjtése. A könyvtér helyet ad szakköröknek, tanfolyamoknak, kézműves foglalkozásnak. 2010 óta a könyvtárban e-Mop is működik.

Falunap minden évben augusztus utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. Pénteki napon a kultúra kap szerepet. Ilyenkor kiállítást, megnyitókat, komolyzenei előadásokat, irodalmi műsorokat tekinthet meg a közönség. Szombaton egész nap kézművesek várják a gyerekeket, melyre évről évre nagyon nagy az érdeklődés. Felnőttek részére délelőtt sport programokat, kispályás focit, ügyességi versenyeket szervezünk, főzési lehetőséget teremtünk bárki számára. Ilyenkor családias hangulat alakul ki a résztvevők között. Ebéd után mazsorett csoport, fúvós zenekar nyitja a délutáni programsorozatot, majd igyekszünk minden korosztály részére érdekes látnivalót prezentálni. Így többek között: humoros előadások, néptánc együttesek műsora, társas és modern táncbemutató, énekes csoportok szórakoztatják az érdeklődőket. Este nosztalgia buli, majd 22 óra körül tűzijáték zárja a rendezvényt, de persze a látogatók hajnalig mulatnak.

Szüreti felvonulás minden év szeptemberében kerül megrendezésre. A program délelőtt kezdődik, amikor is hintók, lovas fogatok szállítják a bírót és bírónét, majd őket követik a népviseletbe öltözött táncosok, illetve a zenészek, majd a csikósok lóháton. Körbejárják a falut, illetve a szomszéd településre is átmennek hívogatni az esti bálra. A mulatság reggelig tart.

Minden évben karácsony előtt néhány nappal kerül megrendezésre a táncosok karácsonyi műsora. A helyi csoportok mellett vendégeket is hívunk, a 1,5-2 órás műsor után táncház várja az érdeklődőket.

Motoros találkozót egy helyi szervező 19 éve rendezi meg, községünkben 9 éve látogatható, minden év augusztus első hétvégéjén. A 3 napos rendezvényre nagyon sok külföldi résztvevő látogat el, akik már a találkozó előtt 1 héttel megérkeznek. Pénteki napon koncertek várják az érdeklődőket. Nem csak magyar előadó, hanem külföldi rock-zenekarok is emelik a színvonalat. Szombaton ebéd után kezdődik a felvonulás, melynek útvonala Szakmár-Kalocsa- Foktő - Duna menti falvak- Dunapataj-Szelidi-tó - Újtelek - Szakmár. Visszaérkezés után motoros ügyességi versenyeken mulathat a közönség, majd a díjkiosztás következik. A legöregebb, a legmesszebbről érkező, a legnagyobb létszámú motoros társaság, a legvagányabb női motoros stb. serleget kap ajándékba. Mindösszesen 10 díj kerül kiosztásra. Délutántól ismét koncertek hajnalig, sötétedés után tábortüzet gyújtanak, ami reggelig ég. Vasárnap igény szerint a község nevezetességeit látogathatják meg a résztvevők. ( Halas tavak, puszta ).


Vendéglátóhelyek

Pipacs-Söröző

6336 Szakmár, Bajcsy-Zs. u. 14.

Nyitva tartás: 06-22-ig

Tóth-Ágas Söröző

6336 Szakmár, Bajcsy-Zs. u. 4.

Nyitva tartás: 06-22-ig

 

Községünkben múzeum nem működik, a 11 km-re lévő Kalocsa városban tekinthető meg pl. Visky Károly Múzeum, Schöffer Múzeum, Paprika Múzeum, Tájház, Érseki könyvtár, Kincstár stb.

Szelidi tó szállás és programajánló:

www.szelidinyar.hu

 


Utoljára modósítva: 2015-02-04 13:54:34
Galéria
A galériához kattintson a képre!
Partnerek


Copyright © 2009 by Snassz